До дни се очаква да отпадне синият талонГлобите за скорост и

...
До дни се очаква да отпадне синият талонГлобите за скорост и
Коментари Харесай

Глобите за скорост вече ще идват и по мейл или с есемес

До дни се очаква да отпадне синият ваучър

Глобите за скорост и наказателните постановления към този момент ще се връчват освен присъствено, а и по мейла и по телефона. Това стана, откакто в “Държавен вестник ” бяха оповестени промени в преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет, посредством които се променя и Законът за придвижване по пътищата.

За да се случи това обаче, първо от Министерство на вътрешните работи имат 3 месеца, с цел да изградят системата, предава 24 часа. Тя ще е автоматизирана - ще праща санкциите за скорост на притежателя на колата или на ползвателя, в случай че подобен е регистриран. Хората няма да бъдат карани да отиват и подават данните си. Това ще става, когато им се наложи да употребяват административна услуга на Министерство на вътрешните работи. Така да вземем за пример при промяна на изтекла брошура ще се попълня бланка, в която ще има оставени полета и за новите данни. При искане за нова персонална карта също ще може човек да даде мейла и мобилния си телефон, на които да получава санкциите. Ако са попълнени неверно, от Министерство на вътрешните работи ще считат, че санкциите са получени. Същото важи и в случай че човек не уточни данните в декларацията.

Друга смяна е, че санкциите ще се считат за връчени и при инспекция в системата за несъмнено електронно връчване, както и в Портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи. В момента в уеб страницата на вътрешното ведомство човек може да види, че има неполучено обвързване, само че не какво е то. Затова няма и по какъв начин да го погаси.

С смяната се очаква да се реши големият проблем с невръчените санкции за скорост. В момента, откакто камера на Пътна полиция снима извършител, той получава глобата по пощальон. Често обаче хората не живеят на адресите си по документи. Така единственият късмет за връчване на санкциите остават инцидентните инспекции на пътя и промяната на документи.

През 2020 година камерите на Пътна полиция са снимали 1 051 269 такива нарушавания. От тях невръчени са 186 854, а общо неплатени - 226 524.

През 2021 година има нарастване на сниманите - те към този момент са 1 198 583. Нарастват и водачите, които не са били открити и по тази причина не са получили глобите си - те са 275 315, а общо неплатените са 345 107. 36,2% от всички снимани нарушавания през предходната година не са връчени. От 1 163 985 надвишили скоростта 421 395 не са получили уведомление за санкциите. Общо неплатилите са 536 577.

По новите способи ще се връчват освен санкциите за скорост, само че и наказателните постановления. С тях се дефинира размерът на глобата и какъв брой точки ще бъдат взети за нарушаванията. В това време на водача се взема синият ваучър.

Той обаче отпада до дни, откакто предходната седмица депутатите одобриха промени в Наказателния кодекс, с които промениха и Закона за придвижване по пътищата. В момента синият ваучър служи за потвърждаване на валидността на шофьорската брошура и съдържа избран брой точки. Тяхната функционалност е отчитане на осъществените от водача нарушавания, като се лишава избран брой според от нарушаването. Промените за отпадането на синия ваучър обаче още не са обнародвани в “Държавен вестник ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР